perjantai 9. syyskuuta 2016

¡Toimitus testaa: syksyn uutuustunti Rumbita!

Rumbita-tunnille voi panostaa myös tunnelmaan sopivin asustein :)

Hyvinvointikeskus Huuman syksy tuo tullessaan kuuman tuulahduksen Espanjasta. Flamencoon pohjautuva tanssillinen tunti on pirteä lisä Huuman muutenkin monipuoliseen ryhmäliikuntalukujärjestykseen. Totta puhuen hiki meinasi tulla jo pelkästä ajatuksesta! Mutta kokeiltava se oli, jotta osaisin jatkossa kertoa asiakkaillemmekin tunnin sisällöstä. Kirjoitan nyt kokemuksestani lyhkäisesti, mutta kannustan ihan kaikkia kokeilemaan tuntia itse. Koreografioissa ei ollut vaikea pysyä mukana - edes tällaisen kaksi vasenta jalkaa omaavan. Lanne ei ehkä aivan keinunut samaan tahtiin kuin ohjaajalla, mutta pääasia onkin että se saatiin edes heräteltyä.


Rumbita on Suomessa kehitetty, flamencosta inspiraationsa saanut, tanssillinen ryhmäliikuntatunti. Tanssiliikkeet eivät ole vaatimustasoltaan korkeita ja mukana pysyy kokemattomanakin aivan hyvin. Tarkoituksena on itseilmaisu, oman naisellisuuden (tai miehekkyyden!) löytäminen - se voi olla jopa voimaannuttava kokemus. Rintakehän avaaminen ja ryhdikkyyden löytäminen on omiaan esimerkiksi toimistotyötä tekeville. Rumbita-ohjaajamme Heidi Hamström kertoo lajin myös kaventavan vyötäröä ja parantavan liikkuvuutta.


Heidi Hamström ja kohtalokkaat naiset - mukana tunnilla oli tosin myös yksi mies,
joka ei kuvaan osunut. 
Itsekin pariin otteeseen Espanjassa asuneena lattarirytmit kyllä lämmittävät mieltäni, mutta tanssitaitoja en valitettavasti ole perinyt näillä ulkomaankomennuksillani. Nautin kuitenkin espanjalaisesta musiikista - ja niin tuntui nauttivan moni muukin tunnille osallistuja. Hyvä musiikki sai paljon kiitosta osallistujilta haastateltuani heitä tunnin jälkeen. Kieltämättä jopa lihaskuntoliikkeiden tekeminen tuntui inspiroivammalta latinomusiikin säestyksellä.


Aloitimme treenin ottamalla alkulämmön Rumbitan perusaskelilla. Keskityimme jalkojen ja lantion liikkeeseen. Kädet voi ottaa mukaan sitten, kun liikerata sujuu alavartalon osalta. Liikkeet pystyy siis tekemään omalla tasollaan. Askelkuviot ovat suhteellisen yksinkertaisia ja välillä sarjaa tehdään hitaammin. Tunnilla on aina yksi teemabiisi, johon kuvioita harjoitellaan palanen kerrallaan.


Myös lihaskuntoliikkeet tehdään pystyasennossa.
Nyt lajin ollessa Huumalla ensiesittelyssä, Heidi on yhdistänyt Rumbita-tanssituntiin (Rumbita Fiesta) sen lihaskuntoversiota, Rumbita Fuertea. Noin puolet tunnista käytettiin siis lihaskuntoliikkeisiin. Nämä kaikki tehtiin pystyasennossa; matolla ei siis makoilla! Kävimme läpi niin keskivartalon lihaksia, jalkoja kuin käsivarsiakin. Erityisesti vatsalihastreeni oli todella tehokas pystyssä tehtynä. Kokemus oli uusi. Lantio sai kummasti vauhtia kuumista lattarirytmeistä. Viimeisenä tehtiin vielä nopeat, palauttavat venyttelyt.
Tunnin jälkeen jututin vakioasiakkaitamme, jotka olivat jo löytäneet lajin pariin sen ensimmäisten viikkojen aikana. Asta Guseff ja Mirjami Salo kertovat saaneensa hien pintaan. He vakuuttivat että Rumbitaa voi tanssia oman kunnon mukaan ja aina on mahdollista tehdä ‘senioriversio’ ilman nopeita käännöksiä. Tanssia rakastaville naisille laji on omiaan piristämään päivää. Vinkkinä he kertovat, että tavallisten jumppakenkien sijaan tunnille kannattaa ottaa matalat tanssikengät, jotka liukuvat liikkeissä sulavammin.
Asta Guseff ja Mirjami Salo tanssin pyörteissä.

Myös Nelosen Elixir-urheiluohjelma on testannut Rumbitaa sekä haastatellut sen kehittäjää Kirsi Kannasta. Linkit alla:






Rumbitaan ja sen eri muotoihin voit tutustua myös Rumbitan virallisilla sivuilla:



¡Tule Huumalle kokeilemaan Rumbitaa - tunti latinosävelien pyörteissä saa taatusti ajatukset pois arjesta!