keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Joogan viemää



Hyvinvointikeskus Huuman odotettu syyslukukausi käynnistyi viime viikolla. Paloin halusta päästä itsekin tutustumaan uutuuslajeihin, joita lukujärjestyksemme on pullollaan. Aloitin rauhallisesti ja lempeästi - joogasta.


Ensikosketukseni Flow Yogaan


Maanantaiaamu. Iltavuoro häämöttää edessä muutaman tunnin kuluttua. On mahdollisuus ottaa hetki Omaa Aikaa. Tepastelen kuntokeskuksemme pieneen ryhmäliikuntasaliin, joka on hämärretty ja taustalla soi rauhallinen taustamusiikki luoden oikeaa tunnelmaa. Edessä on puolitoista tuntia Flow Yogaa uuden ohjaajamme Elina Raaskan ja reilun kymmenen muun asiakkaan kanssa. Elina on aiemmin tavattu hymyilemässä lähinnä vastaanotossamme ja nyt tuttu hymy täyttää ryhmäliikuntasalin.


Flow Yoga- tunnin käynnistävät alkurentoutus sekä lempeät, kehoa ja rankaa lämmittävät alkuliikkeet. Seuraavaksi siirrytään Vinyasa Flow- osuuteen, jossa tehdään aurinkotervehdyksiä eri variaatioin. Tässä osuudessa pyrkimys on olla koko ajan liikkeessä; asanat eli liikkeet etenevät sulavasti toisiinsa jatkumona (flowmaisuus).


Tunnilla tehdään niin kissaa, koiraa, lehmää kuin ärjyvää karhuakin, mutta tunnelma on silti jotain aivan muuta kuin eläintarhassa. Oikea hengitys on kaiken A ja O, kuten kaikissa joogan muodoissa. Tähän oppii ajan kanssa, jos se aluksi tuntuu hankalalta. Joogaa hetken harrastettuaan hengitys automatisoituu ja sujuu kuin itsestään oikeassa tahdissa asanoiden mukana.


Itse olen nuoruudessani harrastanut useita vuosia perinteistä hathajoogaa ja kokeillut pari vuotta myös astangajoogaa. Elina kertoo Flow’n olevan astangaa sallivampaa, vaikka voimaa molemmissa käytetäänkin. Flow Yoga on yksilöllistä, sillä jokaisen ihmisen oma anatomia ja rajoitteet otetaan huomioon. Uusi piirre Flow Yogassa, aiemmin harrastamiini joogan lajeihin verrattuna, on ohjaajan avustaminen. Avustaminen voi olla liikettä korjaavaa tai venytystä lisäävää hellää kosketusta. Aamutunnilla osallistujia on sen verran vähän, että ohjaaja ehtii hyvin huomioida kaikki henkilökohtaisesti ja avustaa tarvittaessa. Elina muistaa ‘kehua oppilaitaan’ ja saa meidät hyvälle mielelle. Loppurentoutukseen hän jopa peittelee meistä jokaisen pehmeän viltin alle reiluksi vartiksi. Siinä hetkessä jokainen tuntee olevansa tärkeä. Treenin jälkeen olo on kevyt ja harmoninen. 




Tutustuminen Yin Yogan saloihin


Keskiviikkoilta. Työpäivä, päiväkotireissu fillarilla ja aikainen illallinen takana. Samainen ryhmäliikuntasali odottaa hiljaisuudessa, viimeistä paikkaa myöten täynnä. Saliin on sytytetty kynttilöitä oikean fiiliksen luomiseksi. Odotamme innolla toiseen Huuman uutuuslajiin, Yin Yogaan, tutustumista.


Ohjaajamme Heidi Leppämäki on monelle tuttu useista muista ryhmäliikuntalajeista ja osa on epäileväinen räväkän ja energisen Heidin taipumisesta rauhallisen joogan vaatimaan hiljentymiseen. Luulot voi heittää romukoppaan samantien. Heidi pyytää jättämään turhat löpinät vierustoverin kanssa ja kehottaa välttämään ylimääräistä liikehdintää harjoituksen aikana. Keskittyminen pitää viedä omaan tekemiseen, mutta suorittamisen saa unohtaa. Omaan kehoon on suhtauduttava lempeydellä - ja jopa tietynlaisella huumorilla. Neuvo toistuu useasti tunnin aikana: tee juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Kuuntele omaa kehoa, vältä ylitekemistä. Venytys saa tuntua, mutta jyrkkä kipu ei kuulu harjoitukseen. Mikäli venyttely on viime aikoina jäänyt vähemmälle, niin voin luvata että venytykset myös todella tuntuvat.


Yin Yoga on kiireetöntä syvävenyttelyä. Voimaa ei käytetä. Teemme pitkiä venytyksiä, pysyen paikallamme samassa asennossa hiljaisuudessa jopa minuutteja. Silmät on suotavaa pitää kiinni harjoituksen ajan, heti kun se vaan tuntuu luonnolliselta. Kun suljet kaiken pois ympäriltäsi, tunnet kehoasi paremmin. “Näet sisällesi tarkemmin”, kuten Heidi avaa. Tämä on monelle varmasti tietynlaista itsensä ylittämistä. Pääpaino venytyksissä on kehon alaosassa, lantiosta alaspäin. Hengityksen tärkeys korostuu taas. On hämmästyttävää, miten aluksi kireältä tuntuvassa venyttävässä liikkeessä hetken aikaa rauhallisesti hengiteltyäsi, voit alkaa jopa rentoutumaan niin että unohdat koko venytyksen läsnäolon. Välirentoutukset pitkien venytysten välissä konkretisoivat liikkeiden tehon eli avaavuuden. Kun makaat päinmakuulla venyteltyäsi vain toisen puolen kropasta, tunnet selvän eron venyttämättömään raajaan verrattuna.


Tunti oli vähintäänkin herättävä. Nimenomaan sen suhteen, miten uusia paikkoja venytyksillä löytyy ja avautuukin - sekä miten jumissa oma kroppa oikeasti on! Heidi kertoo monenlaisten tunnevyöryjen olevan mahdollisia tunnin päätteeksi. Tämä johtuu nimenomaan uusien paikkojen avaamisesta ja tunteet voivat vaihdella surusta riehakkuuteen. Olin itse näkevinäni myös ohjaajasta aivan erityisen herkän puolen tunnin loputtua.


Nykypäivän trendinä on treenata kovaa, kasvattaa lihaksia ja nostaa ennätyksiä. Kunpa kehosta muistettaisi pitää yhtä hyvin huolta myös lempeästi, ollen itselleen armollinen. Kaikista liikkeistä on niin monta eri variaatiota, että jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tason omasta venyvyydestä riippumatta. Makupaloja Yin Yogasta voi löytää myös Huuman lukujärjestyksestä löytyvästä BodyBalancesta, jonka venyttelyosuudessa on vaikutteita tästä lajista. 




Elinan matka Flow Yoga- ohjaajaksi


Elina Raaska sai ensi kosketuksensa joogaan 2000-luvun alussa intialaisen asuntolakaverin kautta Sveitsissä opiskellessaan. Muutama vuosi myöhemmin joogasta tuli harrastus ja tärkeä henkireikä Elinan eläessä kotiarkea alle kouluikäisten lasten kanssa.


Elina on koulutukseltaan alunperin matkailun restonomi AMK ja hän onkin työskennellyt mm. matkatoimistossa ennen hyvinvointialalle siirtymistä. Nykyistä joogaopettajan kutsumustaan hän toteuttaa opiskelemalla Helsingissä, HIMA Happiness- joogaopettajakoulussa, josta hän valmistuu lokakuussa 2015. Viimeiset puolitoista vuotta Elina on vastannut Hyvinvointikeskus Huuman asiakaspalvelusta ja kahvilasta.


Elinalle jooga antaa paljon: se voimaannuttaa, rauhoittaa sekä tasapainottaa - niin fyysistä kehoa kuin mieltä ja sieluakin. “Nyky-yhteiskunnan syvissä vesissä itsensä kuunteleminen ja suorittamisesta luopuminen ovat elinehtoja, jotta pysyisimme terveenä kokonaisvaltaisesti”, kiteyttää Elina. Hän toivoo tutustuttavansa uusia ihmisiä joogan pariin ja uskoo heidän sitä kautta oppivan lisää myös itsestään. Hän haluaa kannustaa, että jokainen on asiakas on tervetullut tunnille; halusipa lähestyä joogaa sitten sen fyysisen ja/tai henkisen puolen kautta. Tuntirungon Elina pyrkii säilyttämään sellaisena, että ensikertalainenkin voi hypätä milloin tahansa joogan vietäväksi. Kokeneemmille joogakonkareille taas löytyy tarvittaessa aina haastavampi asana.


Heidin taival Yin Yogan pariin


Alunperin, yli 10 vuotta sitten, Heidi Leppämäki haki itselleen erilaista liikunnallista haastetta astangajoogasta, joka  tunnetaan myös voimajoogana. Vähitellen hän on siirtynyt kevyempiin ja rentouttavampiin joogasuuntauksiin ja joogan merkitys on vaihtunut kehoa ja mieltä huoltavaksi elämäntavaksi urheilusuorituksen sijaan.


Heidi on tehnyt pitkää uraa ryhmäliikunnan ja personal trainingin parissa. Aiemmin hän on toiminut mm. liikunnanohjaajana Kotkan kaupungilla ja liikunnan tuntiopettajana Kotkan opistolla. Sittemmin hän on tullut tutuksi ohjaajaksi niin FitErgolla, HuumaLadylla kuin Hyvinvointikeskus Huumallakin. Heidin hallitsema lajilista on hengästyttävä: Zumba, saunajooga, Hot Yoga, Yin Yoga, hathajooga, Les Mills- lajeista BodyPump, BodyBalance, BodyAttack, BodyCombat, CXW ja Grit sekä myös mm. vauvauinti. Koulutukseltaan hän on mm. FAF personal trainer, liikunnanohjaaja, ravintovalmentaja sekä NLP coach.


Heidi kiittelee joogan palauttavaa vaikutusta kovankin kuormituksen jälkeen. Kehon huollon lisäksi hän saa joogasta rauhaa, energiaa, mielen hyvää flow’ta sekä lempeitä tavoitteita, omanlaisiaan haasteita, elämänpolulle.


Mitä jos sinäkin antaisit itsellesi hetken aikaa rauhoittua, hiljentyä ja huoltaa kehoasi lempeästi ja kiireettömästi? Hyvinvointi Huuma tarjoaa joogaa neljä kertaa viikossa: Flow Yoga maanantaiaamuisin klo 9:40-11:10 ja torstai-iltaisin klo 19-20:15 sekä Yin Yogaa tiistaiaamuisin klo 8:30-10 ja keskiviikkoiltaisin klo 19-20:30.

Namaste.




(c)Jenni Kruuti