perjantai 19. kesäkuuta 2015

Huuman kuntoiluhaaste - Mitä heille kuuluu nyt?

Reilu vuosi sitten maaliskuussa saatiin päätökseen Huuman Kuntoiluhaaste, johon valittiin kuusi onnekasta osallistujaa. He olivat valmiit laittamaan itsensä likoon ja elämäntapansa remonttiin saavuttaakseen oman henkilökohtaisen tavoitteensa.  Huuma haastatteli haastelaiset kevään 2015 aikana.

Koko ryhmä Personal Trainer- Miran ja Ravintovalmentaja- Tean kanssa Haasteen aikana.


Veikko Räsänen – kohti kesäkuntoa!

Veikko kuvailee nykytilaansa kohtuulliseksi. Hän ei ole täysin tyytyväinen itse pitämäänsä 'kuriin' vaan myöntää lipsuneensa hieman aiemmista, hyviksi opituista ruokailutottumuksista – osittain olosuhteiden pakostakin. Hän on kovin kiitollinen ravintovalmentajallemme, Tealle, jolta saadut opit terveellisestä aamupalasta ovat jäneet pysyväksi rutiiniksi tähän päivään asti. Aikaisemmin puuron kaukaa kiertäneelle Veikolle joka aamuisesta kaurapuurosta mehukeitolla ja raejuustolla on tullut hyvä startti päivälle. Tästä hän on pystynyt edelleen pitämään kiinni, vaikka muussa ruokavaliossa on hieman lipsuttu. Veikko kiittääkin Huumaa erityisesti ruokavalioremontista, joka on jäänyt hänen elämäänsä.

Veikko on löytänyt uuden työn lokakuussa 2014 ja on painanut pitkää päivää tämän johdosta. Työmatkojen (välillä Kotka-Helsinki) lisäksi Veikko ajelee työn puolesta satoja kilometrejä viikossa ympäri Suomea. Veikon eniten harrastama liikuntamuoto tällä hetkellä on kävely, jota voi toteuttaa missä vaan, noin tunti kerrallaan. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, joten se on helpompi toteuttaa kuin kuntosalitreeni vieraassa kaupungissa.

Epäsäännöllinen, hektinen työelämä on vaikuttanut negatiivisesti ruokavalion ylläpitämiseen. Veikko myöntää, että nälkä voi alkuillasta hyvinkin yllättää, jos lounaasta ja välipalasta on jouduttu joustamaan aiemmin päivällä. Veikko vakuuttaa kuitenkin pystyvänsä kieltäytymään palavereissa niin usein tarjotuista pullaherkuista – ja kertoo itse laittavansa sen sijaan esille esim. hedelmiä, jos mahdollista. Veikko korostaa, että tehty elämäntapamuutos on kokonaisvaltainen; sekä ajattelutavan että käytösmallien on muututtava. Veikko-isän reipas ja motivoiva esimerkki viime talvelta on saanut myös Veikon tänä vuonna 18 täyttäneen pojan liikkumaan: poika on nykyään Huuma Express-salin aktiivikäyttäjä. Poika vakuuttui muutoksesta isänsä ulkomuodossa ja halusi seurata esimerkkiä.

Vuoden takainen treenaaminen toi Veikolle onnistumisen tunteita, joita nyt puolestaan tuo elämään työ. Työssään Veikko kohtaa uusia haasteita ja pääsee ylittämään itsensä – kuten vuosi sitten Huumalla. Veikko haluaakin kiittää nykyisen työnsä saamisesta osaltaan myös Hyvinvointikeskus Huuman henkilökuntaa. Meidän kauttamme hän sai eläämäänsä positiivisen perusvireen sekä tahdon puskea kohti uusia tavoitteita: ”asenteen, jolla kaikki on mahdollista”, kuten hän itse sanoo. Uudesta työstään työsuhde-etuna saamansa liikuntasetelit Veikko aikoo ehdottomasti sijoittaa jatkossakin Huuman palveluihin. Hypoxi toimi hänelle haasteen aikana erittäin tehokkaasti ja hän harkitsee uuden hypoxi-jakson aloittamista tänä keväänä kesäkuntoon päästäkseen. Muutamaa talven aikana kertynyttä kiloa on tarkoitus karistaa ennen rantakelejä. Asenne ja ajatusmaailma Veikolla ainakin on aivan kohdillaan ja kiinnittämällä hieman lisää huomiota ruokavalioon sekä aikatauluttamalla liikuntaharrastuksensa ajoissa kalenteriinsa, Veikko pääsee varmasti nopeasti rantakuntoon!




Carita Purhonen – vauvauutisia vol. 1


Carita oli ennen haastetta vain Huuma Expressin, eli Karhulan ns. 'kylmäsalin' asiakas. Hänellä oli haasteeseen lähtiessä selkeä tavoite päästä pois kaiken maailman dieeteistä ja tehdä täydellinen elämäntapamuutos. Hän halusi treenaamisesta osan perheen elämää. Tässä hän on onnistunutkin, sillä hänen miehensä Matti on myös löytänyt treeni-ilon sekä Hyvinvointikeskus Huuman haasteen myötä! Heidän tyttärensä viihtyy myös erinomaisesti Huumalla ja on alusta asti päässyt 'mukaan salille'. Caritan mielestä tämä onkin ensiarvoisen tärkeää: treenaaminen on osa perheen yhteistä elämää; se ei ole erityistä vanhempien 'omaa aikaa' vaan aivan normaalia ajankäyttöä perheenjäsenille. Huuman 'pääkonttori' tuli haasteen aikana paikkana niin tutuksi, että paluuta kylmäsalille Karhulaan ei ole harkittu. Carita kaipaa ihmisiä ympärilleen – ja ennenkaikkea tarkkailevia silmäpareja, jotka piiskaavat häntä eteenpäin.

Haasteen jälkeen Caritan elämä on muuttunut melkoisesti: haastatteluhetkellä maaliskuussa Caritan laskettuun aikaan oli noin kuusi viikkoa. Treenien tasoon ja tehoon tämä uusi elämänalku on toki vaikuttanut. Fysiikka on hieman pettänyt haasteen jälkeen muutenkin, mutta henkisesti Carita kertoo voivansa edelleen hyvin ja vaikuttaakin todella säteilevältä. Haasteen jälkeen häneltä vioittui polvi, joka on jo eheytynyt. Sittemmin leikkausvuorossa ovat olleet vuorotellen molemmat ranteet. Vaikka keho onkin 'krampannut', niin mieli on tehnyt kovan työn ja käskee olemaan luovuttamatta. Raskaus on tuonut elämään omat haasteensa; yhdeltä kantilta ajateltuna hänellä on viimeistä kertaa elämässään lupa syödä mitä haluaa, sillä raskaanaolevan mielihalut ovat usein anteeksiannettavia. Mutta Caritan päässä jyskyttää edelleen ajatus, että kohtuus on pidettävä kaikessa syömisessä eivätkä raskaana nautitut suklaapatukat häviä vyötäröltä vauvan tupsahdettua maailmaan. Carita tuntuu tietävän hyvin, mistä jatkaa kun synnytys on takanapäin ja kroppa eheytetty.

Huuman henkilökuntaa Carita kiittelee positiivisesta palautteesta sekä kannustamisesta tilanteessa kuin tilanteessa. Hän kiittää erityisesti Teaa, joka ruokaohjelman lisäksi oli apuna minäkuvaa luotaessa – tai sitä uudistettaessa. 'Omilleen tippuminen' haasteajan jälkeen oli haastavaa, Carita myöntää. Hän jatkoikin tovin Personal Trainerin kanssa saadakseen treenilleen puhtia. Luovutusfiilis oli kuitenkin jossain määrin uhkana. Tilanteessa auttoi se, että haasteen myötä Carita oli saanut omaa treeniään monipuolistettua, eikä salitreeni täten alkanut puuduttaa. Hän huomasi, ettei salitreenin tarvitse olla väkinäistä pakkopullaa vaan siitä saa halutessaan hyvinkin monipuolisen liikuntamuodon. Caritalle hikinen treeni salilla vastaa terapeutin istuntoa. Hikoilulla saa ladattua akkuja sekä nollattua päätä tarvittaessa. Samanlaista terapiaa hän suosittelee kaikille!




Mia Kotola – kohti uusia haasteita!

Mia kertoo koko haasteen olleen hänelle kuin lottovoitto. Hän tietää jo tuttavapiirinsä perusteella, että haasteeseen oli paljon hakijoita, eikä hän uskaltanut edes haaveilla mahdollisuudesta osallistua. Sosiaalisen median kautta löytämänsä hakulomakkeen hän kuitenkin täytti aivan viime hetkellä. Ennen haastetta Mia kuvailee olleensa Huuman kannatusjäsen, eli käyntikertoja ei juuri kertynyt vaikka jäsenyys olikin voimassa. Aktivointi tuli siis tarpeeseen!

Haasteen aikaan Mia oli hoitovapaalla ja hän sanookin että hänellä oli todella aikaa keskittyä treenaamiseen ja uudenlaisen ruokavalion toteuttamiseen. Treenatessa Huuman oma Lapsiparkki auttoi lastenhoidossa. Hän myöntää, että työelämän kiireiden keskellä haasteeseen olisi ollut huomattavasti hankalampi osallistua, sillä haaste oli niin moniulotteinen ja treenejäkin oli moneen lähtöön. Tean laatima ruokavalio-ohjeistus on kulkenut Mian mukana tähän päivään saakka. Haasteen aikaan ruokavalio oli toki vielä tiukempi. Nyt Mia tietää, että hän voi valmistaa aivan tavallista kotiruokaa punnitsematta annoskokoja niin tarkkaan. Hän myöntää ymmärtävänsä täysin ihmisiä, jotka hurahtavat 'salielämään' liiankin kanssa. Haaste oli rankka kropan lisäksi myös pääkopalle. Iso muutos on siis tapahtunut myös korvien välissä.

Mia selvisi koko leikkimielisen kisan voittajana Huuman kuuden viikon haasteesta – mutta ei suinkaan jäänyt laakereilleen lepäämään. Seuraavaksi päämääräkseen hän otti puolimaratonin toukokuulle 2014. Maratonia vauhditti heti keväällä aloitettu juoksukoulu. Puolimaraton oli menestys, mutta sen jälkeen kroppa kuitenkin meni remonttiin. Ensin meni nilkka ja sitten vielä polvi. Tämä sai Mian pysähtymään hetkeksi väkisinkin ja urheilu koostui kevyemmästä lenkkeilystä rankan treenin sijaan. 1.1.15 koitti kuitenkin ryhdistäytyminen. Hän koki, että on aika palata kunnon salitreenin pariin uudenvuodenlupauksen siivittämänä.

Mia korostaa, että huolenpito haastelaisista ei suinkaan loppunut haasteen päätyttyä vaan Huumalta on aina löytynyt apua sitä tarvittaessa. Tyhjän päälle ei ole jätetty, Mia kiittelee. Mia on edelleen silmin nähden hyvässä kunnossa ja kertookin juuri otetun InBody-kehonkoostumusmittauksen näyttäneen samoja tuloksia kuin vuosi sitten. Painossa ei ole kuin puolen kilon heitto ja rasva- sekä lihasmassa lukemat ovat samoja kuin haasteen päätyttyä vuosi sitten. Kunto on siis edelleen kohdillaan ja Mia onkin löytänyt uusia haasteita Huumalta. Tänä keväänä hän on mukana Huuman pienryhmässä nimeltä 'Kiinteämmät'. Tämä pienryhmän paine potkii Miaa eteenpäin motivoivammin kuin itsenäinen treenaaminen. Tällä hetkellä haussa on entistä kiinteämpi kroppa. Samassa pienrymässä treenaa Mialle tuttuja kasvoja ja salille onkin helpompi lähteä ystävien pehmeän painostuksen alla. Tavoitteiden laatiminen motivoi Miaa selvästi eteenpäin.

Mia kertoo, että haasteen tulokset konkretisoituivat hänelle vasta jälkikäteen. Itse tilanteessa hän ei huomannut muutoksen suuruutta. Tietyllä tapaa Mia tuntee olevansa niin kiitollinen Huumalle kaikesta haastelaisiin panostamisesta, että hän haluaa ehdottomasti näyttää olleensa 'vaivan arvoinen' ja pitää itsensä kunnossa jo sen takia. Hän kuvailee haastetta ainutlaatuiseksi kokemukseksi, josta hän on ikuisesti kiitollinen. Myös Mian kohdalla haaste on avannut silmät ja saanut hänet näkemään asiat paljon positiivisemmin: ”Kun tekee tarpeeksi töitä, niin voi saavuttaa mitä vaan”. Kaikki ovet tuntuvat olevan avoinna. Mia on levittänyt liikunnan iloa eteenpäin ja saanut myös isänsä liittymään Huuman jäseneksi!




Anu Huhta – vauvauutisia vol.2

Myös Anun elämä on kokenut muutoksia tässä vuodessa, joka haasteesta on vierähtänyt. Tietämättään jo haasteen loppuvaiheilla raskaanaoleva Anu on synnyttänyt muutama kuukausi sitten toisen lapsensa ja asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Huumalla hän jatkoi haasteen jälkeenkin, vaikka ei ollut jäsen ennen haasteen alkamista. Haasteen Anu löysi aikanaan Ankkurin mainoksesta ja osallistui nettisivuiltamme löytyvän ilmoituksen kautta.

Anu kertoo, että hänen osallistumistaan haasteeseen kyseenalaistettiin ulkopuolisten toimesta. Syynä oli se, että hänen lähtötilanteensa ei ollut mitenkään huolestuttava: ylipainoa ei ollut, vaan Anu haki apuja kiinteytymiseen sekä lisämotivaatiota treenaamiseen. Sitä hän myös sai ja onkin erittäin tyytyväinen tuloksiin. Varsinkin näin jälkikäteen, katsoessaan itseään objektiivisemmin, näkee hän kutistuneensa ja kiinteytyneensä.

Haasteen mukanaan tuomia oppeja olivat esimerkiksi pienet säädöt ruokavaliossa; aina ei tarvitsekaan syödä pelkkää salaattia vaan tuhtiakin purtavaa pitää olla. Tulevaisuudessa Anu haluaa jatkaa Personal Trainerin kanssa treenaamista, jonka hän aloitti haasteen aikana. Tuolloin PT:n tekemä saliohjelma oli Anulle hänen elämänsä ensimmäinen – ja se ratkaiseva, sillä sen jälkeen saliohjelmaa on päivitetty säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Personal Trainerimme Riikka lunasti Anun mukaan kaikki odotukset. Edes raskaus ei Anua kauaa pidätellyt. Raskauden aikana Anulle tehtiin tilanteeseen sopiva saliohjelma ja synnytyksen jälkeen se on taas päivitetty nykytilanteeseen sopivaksi.

Ennen kaikkea into treenaamiseen säilyi, vaikka olikin haikeaa kun haaste loppui eikä enää nähnyt tuttua porukkaa. Porukan tsempillä treenaaminen oli erityisen motivoivaa, mutta Anu on saanut itsensä salille myös haasteen jälkeen. Helppo raskaus salli kunnon ylläpitämisen, vaikka ihan toivotun haastavia treenejä Anu ei olekaan saanut vedettyä. Suunta on kuitenkin selkeä ja kunto varmasti kohenee räätälöityjen saliohjelmien avustuksella!



Päivi Korjula – uusi huumalainen!

Päivi ei ollut Huuman jäsen ennen haastetta vaan kuuli haasteesta Iskelmäradion kautta. Epäuskoisena hän osallistui, sillä halusi yksinkertaisesti saada elämäänsä liikuntaharrastuksen satunnaisen liikunnan sijaan. Päivin tavoite oli selkeä: ”Enemmän iloja, vähemmän kiloja”. Hän halusi päästä urheilun alkuun ja saada sitä kautta elämäänsä iloa sekä samalla karistaa viime vuosina kertyineitä kiloja. Kosketuspintaa Huumaan oli vain Avoimien ovien verran ennen haasteeseen tarttumista. Valinta mukaan haasteeseen oli Päiville iloinen yllätys!

Alkumittaus järkytti Päivin; painoindeksin mukaan hän oli jo hieman ylipainoinen. Haasteviikkojen aikana Päivi laihtui yli 5 kiloa ja alkupainoon verrattuna hän on tähän päivään mennessä pudottanut jo yhteensä 12 kiloa. Suuren osan siis myös aivan itsenäisellä, kurinalaisella treenillä.

Myös Päivin elämä on muuttunut paljon vuoden aikana; hänestä on tullut isoäiti. Nykyään hän touhuaakin lapsenlapsensa kanssa päivittäin ja energiaa touhuamiseen riittää itsestään huolehtimisen ansiosta. Päivin lapsenlapsi täytti yhden vuoden samoihin aikoihin kun Hyvinvointikeskus Huuma juhli viisivuotista taivaltaan!

Huumaava henkilökuntamme houkutteli Päivin jatkamaan Huumalla myös haasteen jälkeen. Hyvinvointikeskuksestamme Päivi mainitsee plussana liikuntamuotojen monipuolisuuden; tarjonta on kaupungin laajinta. Viime vuotisen haasteen aikana pienryhmä pääsi Personal Trainerin Miran johdolla tutustumaan erilaisiin ryhmäliikuntalajeihin omassa pienessä porukassaan. Näin madallettiin kynnystä kokeilla erilaisia lajeja ilman ihmispaljouden tuomaa ylimääräistä jännitystä. Päivi löysi tarjonnasta omat suosikkinsa jo tuolloin ja on pysynyt BopyPumpin ja Spinningin vietävänä siitä saakka. Huuman ulkopuolella Päivi treenaa lisäksi mm. uimalla.

Päivi kertoo kuntoiluhaasteen muuttaaneen mm. hänen mielenkiinnon kohteitaan: nykyään hänestä on kiinnostavaa seurata esimerkiksi terveysalan ohjelmia sekä liikunta-alan lehtiä. Tietoisuus asioista on kasvanut ja tiedonjano kasvaa edelleen! Fyysisellä puolella Päivi kiittelee 'remontin' saaneen hänen kohonneet kolesteroliarvonsa laskuun. Päivi korostaa, että tärkeintä ei ollut se miltä kroppa näyttää vaan se, miten kroppa remontin jälkeen voi.

Päivi söi kohtuullisen terveellisesti jo ennen haastetta, mutta kertoo oppineensa haasteen aikana uutta ruokailurytmistä. Aikaisemmin ruokailuvälit saattoivat olla liian pitkiä ja kilokaloreiden kertyminen iltaa kohti ei vastannut suosituksia. Hänen kroppansa on omaksunut hienosti sen, että syödä tuleekin parin kolmen tunnin välein ja välipalat ovat sallittuja. Näin jaksaa koko päivän paljon paremmin. Tätä hyvin sisäistettyä ruokaremonttia Päivi suositteleekin kaikille!




Ryhmässä mukana olleelta Jarilta emme valitettavasti saaneet kuulumisia mukaan juttuun, jos näette häntä kaupungilla niin nykäiskää hihasta ja kyselkää kuulumisia. Lähes kaikki haastatellut mainitsivat, että olisi mukava vielä tavata porukalla ja vaihtaa kuulumisia – vaikka tätä toki tapahtuu ryhmän osalta jo muutenkin, niin Huumalla kuin muualla kaupungilla liikkuessakin.

(c)Jenni Kruuti

maanantai 15. kesäkuuta 2015

"Kokonaisvaltainen remontti, monella tavalla."

Vuoden Huumalaisiksi palkitut Liisa ja Sten kertoivat meille kannustavasta matkastaan kohti parempaa oloa ja hyvinvointia. Vuoden 2013 huhtikuussa pariskunta oli päättänyt etteivät he enää tarvitsisi Huuman asiakkuutta ja olivat tulleet irtisanoutumaan koko Huumasta.  Tähän mennessä he olivat käyttäneet salia harvakseltaan ja tunsivat maksavansa turhasta. Irtisanoutumisen suhteen kävi kuitenkin toisin.

Lilli Öhman sai kun saikin pariskunnan vielä kokeilemaan Personal Traineria, josko siitä saataisiin se tarvittava kipinä liikkumiseen. Kymmenen kerran aikana Liisa ja Sten huomasivat miten huonossa kunnossa he todellisuudessa olivat. Heidän piti ensin itse ymmärtää, että nyt oli viimeinen hetki iän puolesta tehdä jotain.



Tästä he aloittivat säännöllisen treenaamisen yhdessä Lillin kanssa sekä Personal Trainerin -tapaamisten että Fustran parissa. Alkuun ajan löytäminen tuntui haastavalta, mutta he tulivat kuitenkin siihen tulokseen, että kyllä sitä aikaa löytyy kun sen kalenteriin merkkaa. Ja näistä kalenterimerkkauksista ei luisteta. Nykyisin pariskunta liikkuu aktiivisesti 3 kertaa viikossa salilla sekä siihen päälle lenkkeilyt ja muu aerobinen. Treenit heillä sijoittuvat aamuihin kello kuuden ja seitsemän välille ja tämä alkuun pakon sanelema ja hieman ikävältä tuntunut kellonaika on muuttunutkin heille erittäin mielekkääksi. Jopa aiemmin aamu-uninen Sten on löytänyt aamuista virtaa.

Rosqvistit ovat huomanneet kuinka pitkäkestoinen treenaaminen vie eteenpäin. Pitkään jatkuneen valmennussuhteen aikana pystytään helposti ottamaan huomioon yksilöllisyys ja heidän kummankin omat heikkoudet sekä vahvuudet. He saattavat useastikin tehdä saman lihasryhmän harjoitteet täysin erilaisilla liikkeillä, näin molemmat saavat parhaat hyödyt omasta liikkumisestaan. Matkan aikana heille alkuun mahdottomalta tuntuvista liikkeistä onkin tullut mahdollisia ja he ovat oppineet ymmärtämään omaa kehoaan paremmin. Toistojen kautta he ovat oppineet mikä lihas vaikuttaa mihinkin ja lihashermotus on parantunut huimasti.  Fustran avulla Sten on päässyt myös eroon häntä monen monta vuotta vaivanneista pahoista selkäkivuista.



Liikunta on nykyään iso osa tämän pariskunnan elämää ja he listaavat sen parhaimmiksi vaikutuksiksi  yleisen hyvinvoinnin ja oman jaksamisen sekä unenlaadun ja työhyvinvoinnin paranemisen. He eivät koe luopuneensa mistään ja ovat omasta mielestään saaneet pienillä panoksilla paljon hyvää elämäänsä. Molempien yhteinen harrastus keilaaminen, on myös helpottunut lihaskunnon paranemisen myötä. Liikunnan myötä heidän ruokavalionsa on myös muokkautunut terveellisempään suuntaan ja se mitä lautaselle tulee laitettua on muuttunut kovasti.  Sekä Liisalta että Steniltä on matkan varrella sivutuotteena, kuin huomaamatta kadonnut parikymmentä kiloa painoa. Painon putoaminen ei kuitenkaan ole ollut heille päätarkoitus vaan liikunnan ilo, yhdessä tsemppaaminen ja oman elämänlaadun parantaminen. Liikuminen ja terveelliset elämäntavat eivät heille ole vain hetken juttu, vaan asiat pitää ottaa mukaan elämään pysyvästi.


Kaksi vuotta myöhemmi Liisa toteaa, että: ”Täytyy olla tyytyväinen, että tälläistä on tapahtunut.”

Tämän kuvan myötä Liisa ja Sten haluavat toivottaa
Hyvää Juhannusta Huumalaisille ja kaikille kesällä treenaaville.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Toukokuun onnistuja!

Onnistumistarinansa kertoo nyt monien kotkalaisten tuntema, entinen ammattilaiskoripalloilija, Roope Mäkelä.




Erilaiset selkäkivut ovat tulleet minulle liiankin tutuiksi jo 20 vuoden ajan. Vuonna 2001 selkä jouduttiin leikkaamaan ja jo silloin lääkärit olivat sitä mieltä, että koripallo olisi parempi lopettaa. Pelit kuitenkin jatkuivat ja vamma uusiutui. Peliurani loppui muutaman vuoden liian aikaisin - osittain välilevyn pullistuman takia. Selkäkipua kärsineet tietävät, miltä tuntuu aamulla herätä kun ei saa edes sukkaa jalkaan. Tuntuu, ettei pysty tekemään yhtään mitään.


Olen huomannut, että kuntosalilla käynti on selän takia välttämätöntä ja olenkin ollut jo muutaman vuoden Huuman jäsen. Selkä pysyy edes jonkinlaisessa kunnossa, mutta silti tasaisin väliajoin se kipeytyy.  Alkuvuodesta istuin Huuman kahvilassa ja kiroilin ääneen kipeää selkää. Paavolan Mikko vastasi kysymyksellä, olenko kokeillut fustraa? En ollut. Ensimmäinen ajatukseni oli epäilys -  tuskin siitä on lisähyötyä, tehdä treeniä ohjaajan kanssa. Vatsa- selkälihastreeniähän teen jo nyt säännöllisesti salilla, eikä sekään pidä vaivaa kokonaan poissa.


Nyt olen käynyt Fustrassa personal trainer Nina Ojasen johdolla 20 kertaa. Alkuun treenit eivät olleet kovin rankkoja. Keskityttiin oikeisiin suorituksiin, ryhtiin, hengittämiseen jne.  Kun kertoja oli takana enemmän, muuttuivat harjoitteet hieman rankemmaksi, mutta edelleen pääpaino tuntui olevan oikeissa suorituksissa. Loppua kohti mukaan tuli myös uusia liikkeitä ja treeni monipuolistui. Ehkä viidennen käyntikerran jälkeen selkäkivutt hävisivät. Aina kun nähtiin, Nina kysyi onko selkä ollut kipeä. Vastaus oli aina sama: ei.  Aluksi mietin, että tämä on varmaan enemmänkin sattumaa, koska kivut eivät ennenkään olleet jokapäiväisiä.


Nyt kun parikymmentä kertaa Fustraa on takana, selkä ei ole ollut kertaakaan kipeä. Olen aivan varma, että Fustra on auttanut pitämään selkäni kunnossa. Aion jatkaa liikkeiden tekemistä itsenäisesti oman saliharjoittelun yhteydessä. Kiitos, Nina, huippuhyvästä ja kannustavasta ohjauksesta ja kiitos, Mikko, hyvästä vinkistä!


Voin suositella Fustraa kaikille. Minun kohdalla se todellakin toimii; ainakin toistaiseksi selkävaivani ovat kokonaan hävinneet. Enkä missään nimessä suostuisi kertomaan tätä tarinaa, jos en olisi oikeasti kokenut kuinka loistavaa treeniä Fustra on. Kannattaa kokeilla!


Ilosta kesää kaikille!



Roope Mäkelä



Haluaisitko sinä kokeilla Fustraa? Nyt saat näytetunnin hintaan 25e! Lisätiedustelut ja ajanvaraukset: Laura Weckman laura.weckman@clubhuuma.fi tai numerosta 044 709 2828.

Fustraa on mahdollisuus harjoitella myös Niska-Selkä-pienryhmässä. Pienryhmä sisältää 10 kertaa, joista 8 on Fustraa, yhdellä kerralla jutellaan ravinnosta ja yhdellä kerralla saa kuntosaliohjauksen. Pienryhmässä liikkuu samaan aikaan enintään 5 henkilöä ja hintaa koko paketilla on 238€/hlö. Ensimmäiset Niska-Selkä-pienryhmät ovat jo käynnissä ja ryhmäläiset ovat olleet erittäin tyytyväisiä tuloksiin. Seuraava ryhmä alkaa vielä kesäkuussa, 23.6. ja mukaan voit ilmoittautua 16.6. mennessä Laura Weckmanille.

Kärsitkö SINÄ niska-, hartia- tai selkäkivuista? Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa palkintona on Niska-Selkä-pienryhmän paikka! Kerro meille miksi juuri SINUT pitäisi valita tähän ryhmään ja laita hakemuksesi osoitteeseen laura.weckman@clubhuuma.fi 16.6. mennessä, niin saatat olla tämän huikean palkinnon onnellinen voittaja!

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kiinteytymistä pienryhmässä Personal Trainerin ammattitaidolla

"Riikan Enkelit" toiminnallisen circuitin äärellä.


Hyvinvointikeskus Huumalla pääsee nykyään kiinteytymään personal trainerin avustuksella nauttien silti ryhmässä tekemisen meiningistä. Pienryhmävalmennus yhdistää ryhmäliikunnan edut yksilövalmennuksen tehokkuuteen. Huumalla on lanseerattu erilaisia pienryhmiä vuoden alusta saakka ja nyt esittelyssä ovat personal trainerimme Riikka Kesselin vetämät Kiinteämmät-ryhmät.

Tämä pienryhmäharjoittelu kestää kymmenen viikkoa ja sisältää yhdeksän yhteistreenin lisäksi ensitapaamisen, jossa otetaan mitat ja annetaan osallistujille ruokavaliosuositukset. Kerran viikossa vedettävä yhteistreeni voi olla perinteistä kuntosalitreeniä kuntopiirin hengessä tai monipuolista toiminnallista circuitia. Naisista koostuvaa ryhmää haastatellessani molemmille treenimuodoille löytyi omat kannattajansa. Jokainen yhteinen viikkotreeni räätälöidään ryhmän henkilökohtaisten tavoitteiden ja toiveiden mukaisesti. Pienryhmässä treenaaminen mahdollistaa jokaisen treenaajan huomioimisen yksilönä, ja henkilökohtaisille tavoitteille on paremmin tilaa kuin suurella ryhmäliikuntatunnilla.

Anne Klemettilälle Kiinteämmät-ryhmään osallistuminen oli ensikosketus pienryhmiin sekä Personal Trainer- palveluihin. Kimmokkeen mukaan lähtemiseen hän sai ystävältään Mia Kotolalta, jolla on jo kokemusta Huuman pienryhmäharjoittelusta. Anne on kaikinpuolin vaikuttunut kokemastaan ja suosittelee pienryhmätreeniä kaikille. Hän kehottaa hintalappua tuijottavia vertaamaan PT-treeniä esimerkiksi hammaslääkärikäyntiin. Parhaimmillaan tulokset ovat vähintään yhtä kestäviä. Ne tuovat pitkäaikaisia tuloksia ja saavat ihmisen voimaan paremmin. Terveyteensä sijoittaminen ei ikinä voi olla huono päätös. Varsinkin Anne, ryhmän vanhimapana, kokee erittäin tärkeäksi terveydestään ja kunnostaan huolehtimisen. Hänen motiivinsa on hyvinvointi ja kiinteytys. Anne kehuu saatua ruokavaliota: se auttaa pysymään pirteänä ja saa aineenvaihdunnan toimimaan. Ruokavaliossa tärkeintä on syömisen säännöllisyys ja tämän Anne lupaa pitää mielessä myös jatkossa.

Pienryhmää ohjatessa personal trainerilla on paremmin aikaa ja mahdollisuus puuttua tekemiseen kuin suurella ryhmäliikuntatunnilla. Kati Laulajainen kehuu, että liikeradat tulevat PT:n toimesta korjattua saman tien, jos virheitä esiintyy. Kati toteaakin tämän tietysti vaikuttavan treenin tehoon, sillä liikkeet osuvat näin juuri sinne minne niiden on tarkoituskin osua. Naiset myöntävät, että yksin ei välttämättä tule treenattua niin täysillä kuin pienryhmän paineessa. Vaikka henki onkin tsemppaava eikä kilpaileva, asetelma tuo tietyn lisämausteen, tahtotilan ja taistelunhalun, treenaamiseen.

Heli Turkia osallistui toiseen Riikan vetämään Kiinteämmät-ryhmään kuluneen kevään aikana ja halusimme hänet juttuun mukaan silminnähden vaikuttavien tulosten ansiosta. Ennen pienryhmää Heli oli treenannut puolisen vuotta personal trainerimme Villen kanssa. Ville vinkkasi, että treenailua voi jatkossa jatkaa myös pienryhmämuodossa. Tutustumalla internetissä pienyhmätarjontaamme, Heli löysi itselleen ja tavoitteilleen sopivan ryhmän.

Helin tavoite oli siis kiinteytyminen ja eteenpäin häntä motivoi oma peilikuva. Tulosten myötä positiivista palautetta tuli myös muilta ja se auttoi totta kai tsemppaamaan. Ulkoisen olemuksen muuttumisen lisäksi Heli pitää elintapojen paranemista sekä rasvaprosentin pienenemistä erittäin tärkeänä.

Heli jakaa kiitoksia Riikalle, joka auttoi jatkamaan vaikeinakin hetkinä kun paino ei tuntunut putoavan toivotusti. Pienryhmässä harjoittelu oli Helin mielestä motivoivaa ja kannustavaa. Kurinalaisuus, säännöllisyys, ryhmän tuki ja me-henki korostuivat tässä treenausmuodossa. Hän mainitsee plussana myös hinnan, sillä pienryhmätreeni on toki huomattavasti henkilökohtaista valmentajaa edullisempi vaihtoehto näkyvien tulosten saavuttamiseen.

Ryhmäläiset ovat ehdottoman tyytyväisiä tuloksiinsa. Helikin suosittelee liikuntamuotoa kaikille. Se on hänen mukaansa helppo tapa aloittaa säännöllinen liikunta sekä saada kunnollinen ruokavalio. Loppumittoja otettaessa naiset vertailevat hauiksiaan. Marianne Paavola ilahtuu lihasten ollessa ensimmäistä kertaa hänen elämänsä aikana näin näkyvillä – ja muut naiset ovat huomanneet itsessään saman. Tästä on hyvä jatkaa kohti kiinteämpää kesää upeilla käsivarsilla!

Upeasti kiinteytynyt Heli tositoimissa. 

Huumalla starttaa vielä yksi Kiinteämmät-ryhmä ennen kesätaukoa, jonka jälkeen pienryhmätreeneillä jatketaan elokuussa.


Lisätietoja: PT Nina Ojanen 044 388 1263, nina.ojanen(at)clubhuuma.fi

Kesto: n. 2 kk, 10h

Hinta: 99€/kk (koko paketti 198€)